Fegis

help

Nåt jag har märkt är att med åldern har jag blivit mer och mer skrajsen 😲 Varför har jag ingen aning om. Kanske har jag blivit mer medveten om min sårbarhet, eller också har tanten blivit en liten fjant.

I alla fall är det inte helt lätt att vara kaxig i alla lägen. Så var det igår när jag fått en tid till neurologen för att göra en LUMBALPUNKTION! I min fantasi är en lumbalpunktion att sticka in en stor nål i ryggen och låta ryggmärgsvätskan rinna ut. Och egentligen är det vad som händer, men inte så drastiskt.

”Lumbalpunktion (LP) är ett prov som tas från likvor (även kallad ryggmärgsvätska) som cirkulerar i och kring hjärnan och kring ryggmärgen i kotkanalen (canalis vertebralis). Sådan provtagning kan vara till hjälp för att diagnostisera ett flertal sjukdomar i nervsystemet. Det kan gälla exempelvis infektioner, sjukdomar som MS och vissa typer av hjärnblödning.

Scaaary

Även vid diagnostiken av demenssjukdomar så har lumbalpunktion fått en viktig betydelse.

Provet går till så att en läkare, ibland efter lokalbedövning, för in en kanyl mellan två ryggkotor i ländryggen (vanligen L3–L4) och tappar ut en liten volym likvor. Genom att ta prov i ländryggen kan man sticka in i det vätskeförande utrymmet innanför hjärn- och ryggmärgshinnorna (hårda hjärnhinnan (ytterst) och spindelvävshinnan, men utanför mjuka hjärnhinnan) utan att riskera skador på ryggmärgen som slutar i höjd med de översta ländkotorna”. (från wikipedia)

Min läkare var himla bra på det här, men eftersom det var första gången jag gjorde nåt liknande så följde Simon med som stöd. Allt gick jättebra, det var inte alls så otäckt som jag förväntat mig, men det var jätteskönt att ha Simon med sig ändå. Anledningen till att jag gjorde provet är för att se hur pass aktiv min MS är, och på så sätt bestämma vilken medicin som ska sättas in. De tidigare medicinerna har jag bara fått en massa biverkningar av, nu hoppas jag på någon bättre.

Idag är det fredag och fint väder, eller var till nyss, ser att det mulnat på nu. Fotograferingen har det inte blivit så mycket av som jag hade tänkt den här hösten, jag måste ju träna så det blir fina NZ-bilder. 37 dagar kvar🇳🇿👍

Trevlig helg!!🌸

#bekindalways

En tanke kring ”Fegis

 1. Bibbi

  Ja du pinglan du är i mina ögon definitivt inte någon fegis. Om man inte vore rädd i vissa lägen så skulle man vara omänsklig. Du vet ju hur bredkäftad jag är men när jag ska till tandläkaren är ju ungefär tre äpplen hög och grinar som Lille Skutt.
  Bra att du fick sällskap dit av Simon. Det känns alltid skönt att inte vara ensam när man är lite skrajsig.
  För mig är du modig och en riktig krigare. Men du är mänsklig nog att visa din rädsla. Precis så ska det vara.
  Nu väntar vi bara på att di lärde ska fiffilura vilken sorts dundermedicin du ska ha.

  Hoppas ni får en riktigt härlig helg tillsammans hela högen.
  Kram kram kram

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.