Ska det vara så här?

Äntligen!” utropade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll våren 2017. Nya siffror bekräftade att antalet sjukskrivna hade vänt nedåt, en trend som inleddes bara veckor efter att regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att minska sjuktalet. I Strandhälls värld var detta ett tecken på att den svenska befolkningen nu var friskare.

Samtidigt, i en annan del av verkligheten, börjar sjuka dela sina erfarenheter från det friskare Sverige, i facebookgrupper och på bloggar. Människor som fått ersättning under flera år för kroniska sjukdomar får plötsligt avslag. Många beskriver hur de blir tvungna att låna pengar eller sälja sina tillhörigheter. Det friskare Sverige verkar inte må riktigt bra.

Avslagsmaskinen är en unik granskning av hur det gick till när svenska folket plötsligt blev friskare över en natt. Vad händer med de som drabbas av Försäkringskassans hårdare bedömningar? Och vad händer med demokratin när sjukförsäkringspolitiken kan läggas om utan tydliga beslut eller lagändringar?

Niklas Altermark är fil.dr verksam vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, där han forskar om funktionshinders- och välfärdspolitik. Boken bygger på hundratals berättelser från människor som blivit av med sin sjukförsäkring samt intervjuer med handläggare och centrala beslutsfattare på Försäkringskassan.

Boken berör något väldigt viktigt. Det är tydligt att medborgarens bästa är satt på undantag. Några enstaka luras med bidrag och hela funktionshindergrupper blir lidande. Boken ovan är ett bra exempel på detta och det är bra att detta kommer fram i ljuset. Själv är jag ett ännu levande exempel på detta, nämligen mina bostadsanpassningsansökningar. Funderar nästan på att ringa och prata med någon i kommundelsnämnden. Det finns sååå mycket att berätta.

Bidragsfusk skulle dock ha kunna kommit upp till ytan mycket tidigare om kommun och regioner haft rutiner som fungerar. Hur många gånger kan man räkna fel på rondeller så de får byggas om? Varför följs inte instruktioner från leverantör på hur material skall användas? Varför kan jag mer om lagen som skyddar mina rättigheter än de som jobbar med detta varje dag? Hur kommer det sig att projekt efter projekt blir dyrare än beräknat? https://ekuriren.se/bli-prenumerant/artikel/rx1onnyl

Eftersom tjänstemannaansvaret är borta sen många år så verkar det få gå till lite hur som helst inom kommun och region. Jag har på punkt efter punkt sett okunnigheten och ansvarsfriheten blomstra. Det genom att själv vara drabbad men också genom media, fd anställda och även nuvarande anställda.

Det snackas så mycket om att våra skattepengar går till fel saker. Tacka f-n för det när den ena handen inte vet vad den andra gör.

Idag skickade jag in ytterligare en förtydligande bostadsanpassningsansökan. Med nytt intyg från arbetsterapeut och sjukgymnast. Jag ger mig fan inte!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.